Zomer in Zweden

Zweden is het land van de middernachtszon, van Ikea, 100.000 meren en knäckebröd, van Pippi Langkous, Niels Holgersson en papier.
Dertig jaar geleden was ik [Carla] er als tiener op vakantie. Ik herinner me nog dat we een papierfabriek bezochten. Er waren houten bakken met pulp en een bord met ‘handpapperbruk’. Vierentwintig jaar geleden voer ik als leerling Maritiem Officier op een koopvaardijschip van en naar Zweden met hout, papier en pulp aan boord. Vier jaar geleden ontstond in Rotterdam het idee voor ‘van Broek tot Boek’ en leerde ik het ambacht van papier maken kennen. Deze zomer was ik in Zweden op vakantie en bestudeerde als ‘leerling papiermaker’ de overblijfselen van een papierfabriek in Forsvik. Zijn het toevalligheden of heeft het iets met een rode draad in mijn leven te maken?
Papier zit vol verhalen. Verhalen van anderen waar ik al dan niet een rol in speel en verhalen van mijzelf. Verhalen zijn eigenlijk ook reizen. Bladzij na bladzij, rij na rij. Reizen naar dichtbij. Steeds dichterbij jezelf, dichterbij jij. De elf op onderstaande foto schreef ik dit voorjaar op Schiphol. In Zweden stond het houten bord bij een oude houtskoolbranderij. Het leek op een teken om mijn gedicht met houtskool op dat bord te schrijven. Of iemand het heeft gezien? Ik weet het niet. En waarschijnlijk is het inmiddels door de regen afgewassen. Maar de herinnering blijft en het verhaal wordt versterkt, doordat ik het hier beschrijf; een foto heb gemaakt. Zo gaat het ook bij kledingstukken. Je kan het in de kast laten liggen, naar de kringloop brengen, maar als je er papier en vervolgens een boek van maakt, wordt het krachtiger en kan het kracht geven. Wil je weten hoe? Binnenkort start de 3-daagse!

Geef een antwoord