Opruimen 2.0 – op z’n Zweeds en op z’n van Broek tot Boeks

Opruimen; het lukt mij meestal niet. Als ik eens in de zoveel tijd mijn bureau heb opgeruimd, ontkiemt binnen een paar dagen alweer het zaadje van chaos. Eerst komt er een nette stapel naast mijn pennenpotjes. Dan ontspruit een tweede stapel die vergroeit met de eerste. Om mijzelf te beschermen roep ik dan: “Ik heb geen rommel; ik heb ideeën.” Maar daarmee hou ik mijzelf voor de gek. Dus doe ik weer een poging om op te ruimen. Ik beperk het niet alleen tot mijn bureau. Mijn hele huis moet er aan geloven (in hele kleine stapjes dan). Ik gooi dingen weg of zet ze bij de stapel ‘voor de kringloop’ of herschik spullen. In een van mijn kasten staat een boek van Yvonne de Bruin en Sonja Buijs: Opgeruimd leven in je huis – ontdek je eigen opruimstijl. Ik heb er stukken uit gelezen, maar het staat tegenwoordig op de tweede rij achter deel vijf (HIND-KUAL) van de Sesam Encyclopedie uit 1978 waar ik mijn A6-vellen handgeschept papier in bewaar.

Opruimen dus. Het is hot. Denk maar aan het succes van de Japanse Marie Kondo of de Zwitserse Ursus Wehrli die meer dan 12.500 exemplaren heeft verkocht van zijn kijk op opruimen in de kunst. In de NRC stond laatst een artikel over döstädning; opruimen voor je dood gaat. Daar ben ik nog niet mee bezig hoor! Dat hoeft pas als je 65 bent, heb ik gelezen. De methode komt uit Zweden en is uitgewerkt door de 82-jarige kunstenares Magaretha Magnusson. Mijn ouders lezen de NRC, maar hebben een tijdje geleden zelf al bedacht dat het fijn zou zijn om hun grote huis alvast wat leger te maken. Regelmatig krijg ik een appje of ik uit verzameling x nog iets wil hebben. Zo niet, dan gaat het naar de kringloop of naar hun Syrische vriend.

Een tijdje terug las ik over een vrouw die een andere manier van opruimen had gehanteerd. Ze had uit de erfenis van haar moeder heel veel spullen in huis. Spullen waar ze herinneringen bij had of anekdotes over wist. Het waren teveel spullen om te bewaren. Dus had ze alle spullen gefotografeerd. Niet met haar professionele camera (ze is fotografe), maar gewoon met haar iPhone. Ze had er een album van gemaakt met teksten erbij over het voorwerp op de foto. Het boek is klaar. De spullen heeft ze niet meer. Maar wel de herinneringen en de ervaring van het verwerkingsproces.

En dat is opruimen volgens de methode ‘van Broek tot Boek’. Je duikt in je kasten op zoek naar textiel met herinneringen. Dat kunnen oude kledingstukken zijn van jezelf, maar ook van een dierbare. Het kan een patchworksprei zijn die je ooit zelf hebt gemaakt, maar die achterin de kast ligt te liggen. Het kunnen de lakens zijn uit de caravan die je niet meer hebt of de handdoeken die werkeloos in de kast liggen, omdat je er niet meer zoveel nodig hebt nu de kinderen uit huis zijn. Je kunt ze naar de textielbak of naar het Leger des Heils brengen, maar waarschijnlijk heb je ze niet voor niets bewaard. Ze hebben een betekenis voor je. Dat is een goed uitgangspunt om de schaar erin te zetten. Wat dat is stap 1 van onze methode. Je knipt het in kleine stukjes. Je bewaart slechts twee stukken ter grootte van een A4-tje. Die gebruik je uiteindelijk voor de omslag van je boek. Ondertussen verzamel je kleine frutsels, kaarten, brieven, foto’s en herinneringen die te maken hebben met de stof en meld je je aan voor de 4-daagse cursus.

Ik ben inmiddels met mijn vierde boek bezig, waarin ik herinneringen bundel over mijn tijd bij de koopvaardij. Uiteindelijk zal er daardoor een hele plank aan studieboeken, schriften, werkkleding en paperassen in één boek gebundeld worden. Dát ruimt op!
[Carla]

***

Schrijf zelf een elf

Je krijgt van mij geen onvoldoende.
Een zes? Wat denk je zelf!
Een negen is nog veel te min.
Ik geef je deze elf…
[Carla]

Maar die schrijf je wel zelf!

Een elf is een kort gedicht van elf woorden die op een bepaalde manier gerangschikt zijn. Hieronder geef ik je een manier om een elf te schrijven. Je kunt er echter eindeloos mee variëren.

Neem een persoon in gedachten aan wie je een elf wilt sturen.

Schrijf zijn/haar naam op regel 5 en begin dan met de volgende stappen. Hou je daarbij aan het aantal woorden dat bij die regel staat!

Regel 1: Beschrijf de persoon in één woord (bv. optimistisch, behulpzaam, kletskous).
Regel 2: Geef (uiterlijke) kenmerken in twee woorden (bv. dansende rimpels of blauwe ogen).
Regel 3: Wat doen jullie graag samen? Zeg dit in drie woorden.
Regel 4: Wat kan hij/zij goed? Zeg dit met vier woorden.
Regel 5: De naam van de persoon, één woord (heb je al ingevuld).

Lees de elf hardop aan jezelf voor zoals je een gedicht van een beroemde dichter voor zou lezen. Loopt het lekker? Heb je elf woorden? Schrijf je elf op een kerstkaart of als nieuwjaarswens en stuur ‘m op naar de persoon over wie je geschreven hebt.

Smaakt het schrijven naar meer? Doe dan mee met het Schrijfcafé of met de 4-daagse van Broek tot Boek.

Geef een antwoord