Reizen, (om)wegen en bestemmingen

‘Ga je nog weg deze zomer?’ Grote kans dat die vraag je in deze periode gesteld wordt, want voor velen staat de zomervakantie voor de deur. En misschien ga je niet weg, omdat je niet (meer) aan de schoolvakanties gebonden bent en al weg bent geweest of in september gaat. Misschien ga je niet, omdat je het je niet kan veroorloven of omdat je gaat klussen.

Voor velen is de tijd echter aangebroken om vanuit een druk bestaan de natuur of een andere wereld in trekken. Je gaat grote of kleine avonturen beleven, omdat het anders is dan thuis en omdat je de rust hebt om ze te zien. Misschien trek je met minimale middelen de bergen in of zit je in een comfortabel ruilhuis. Je verdwaalt in de werkelijkheid of leest erover in de avonturen van een ander. Reizen in je hoofd kan ook heel fijn zijn!

Precies een jaar geleden begon mijn zomervakantie met gekneusde ribben. Dat was geen fijne start, maar we gingen wel weg zoals gepland. Ik moest toekijken bij het in- en uitpakken en bij het opzetten van de vouwwagen; ik kon nog net de haringen aangeven. En toch genoot ik van die vakantie. Het is ook hoe je je erop instelt. Gelukkig ben ik weer pijnvrij en kan ik gewoon mijn eigen rugzak dragen. Ik verheug me erop.

Maar eerst de reisvoorbereiding. Waar ga je heen, hoe, met wie, wanneer? Welke route neem je? (We weten immers dat er meerdere wegen naar Rome leiden.) Hou je rekening met het milieu of ga je voor ‘snelheid’? Wat is snelheid eigenlijk? En is snelheid belangrijk als je tot rust wilt komen? Omdat je snel op vakantie wilt zijn? Wanneer begint die vakantie dan eigenlijk? Zodra de tent staat of alle tassen zijn uitgepakt? Of zodra je begint met het inpakken van de auto of de deur van thuis op slot draait? Moet je maar zo snel mogelijk op de eindbestemming komen om dán te ontspannen. Of is de weg er naartoe het begin van de vakantie?

Ik wens je een fijne zomer en veel wijsheid op je reis naar ver weg of naar de supermarkt.

Carla

Zonder titel
Carla Scheepe-Belksma
Gevonden gedicht en houtskool
op handgeschept papier van broeken en dictaten.
Deze zomer te zien in Bibliotheek Charlois.

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.

Geef een antwoord