Bibliotheek Charlois 2014

Maak uw eigen BOEK met herinneringen en ambachten, van A tot Z; stof tot schrijven

Deze cursus is inmiddels afgerond. Wilt u een fotoverslag bekijken? Klik dan op Webverslag Charlois 2015.

In de cursus “van Broek tot Boek” leidt een oud gedragen kledingstuk tot een boek vol herinneringen. De soms diepliggende herinneringen komen vanuit het kledingstuk tot leven, waarbij een deel verwerkt wordt in gedichten, een deel in illustraties en een deel met de vezels van de stof mee zullen gaan naar de pulp en het papier. We gebruiken verschillende ambachten om het boek van A tot Z fysiek vorm te geven (schrijven, papier maken, drukken en boekbinden). En door de ambachtelijke handelingen worden steeds meer herinneringen opgeroepen en ontstaat stof tot schrijven en vertellen aan elkaar en aan de omgeving.

Kennismakingsworkshop:
Op 21 januari 2015 geven wij een kennismakingsworkshop van 10:00-11:30u. In deze gratis workshop maakt u een mini boekje, vertellen we wat het project “van Broek tot Boek” inhoudt en laten we voorbeelden zien. Zo kunt u onze werkwijze zien en ervaren.

Cursus van 10 bijeenkomsten:
Op 4 februari 2015 start i.s.m. het hogeDRUKgebied, Bibliotheek Charlois en Walgenbach Arts & Books een groep in Charlois (Rotterdam Zuid).

Cursusdata: 4, 11, 18 februari, 4, 11, 18, 25 maart, 1, 8 en 15 april 2015 van 10:00-12:00u.

Cursuslocatie: De bijeenkomsten vinden plaats in Bibliotheek Charlois (Clemensstraat 111). Deze locatie is toegankelijk voor mindervaliden.

Kosten deelname: vanwege onder meer de bijdrage vanuit Lang Leve Kunst kunnen we u deze cursus aanbieden voor slechts €20. Wij vragen u wel om ons één of meerdere keren te assisteren bij de kinderworkshop (zie onder).

Doelgroep:
Ervaring met bovengenoemde ambachten is niet nodig! We hebben plaatst voor 12 deelnemers, waarvan minimaal de helft 65-plusser is (vanwege een bijdrage uit Lang Leve Kunst). U hoeft als deelnemer niet verbonden te zijn aan een organisatie, maar kunt zich individueel of met een klein groepje aanmelden. Zo kunt u elkaar leren kennen onafhankelijk van een bestaande organisatie (en verlagen we daarmee de drempel voor bewoners die ‘nergens bij horen’). Indien u zelf niet (meer) in staat bent om de ambachten uit te voeren, kunt u samen met een vrijwilliger komen die u ondersteunt.

Jong en oud:
De bijeenkomsten voor de volwassenen vinden plaats buiten de reguliere openingstijden van 10-12u. Aansluitend aan de bijeenkomst zullen wij één van de deelnemers uit deze groep vragen om ons te assisteren bij een mini-workshop voor kinderen die samen het BiebBoek
Ode aan Charlois zullen maken. In december 2013 hebben kinderen uit Charlois wenskaarten gemaakt voor ouderen in verzorgingshuis Waelestein. De ouderen waren geraakt door de wensen van de kinderen en de aandacht die ze kregen. En de kinderen waren het unaniem eens dat ze vaker iets met de ouderen zouden moeten en willen doen. In de mini-workshops creëren we de mogelijkheid om samen te werken en contact te leggen via ambachten en herinneringen.

Missie:
Wij geloven dat we mensen in de wijk actief kunnen betrekken bij de samenleving door kunstzinnige interculturele ontmoetingen aan te bieden. Door de activiteiten kunt u een bijdrage leveren aan het sociale leven in Charlois, uw eigen kennis en vaardigheden vergroten en uw kennis en vaardigheden overdragen aan de jeugd (in aansluitende mini-lessen voor kinderen).

Inschrijven:
U kunt hier een digitaal inschrijfformulier downloaden. Vul het formulier in, sla het op en mail het naar carla@vanbroektotboek.nl.
Werk u liever met een papieren inschrijfformulier? Klik dan hier of vraag er één bij de balie van Bibliotheek Charlois. U kunt het ingevulde formulier afgeven bij de balie van Bibliotheek Charlois.

Expositie:
Sinds 3 januari 2015 is er een kleine expositie ingericht in Bibliotheek Charlois van boeken die in Delfshaven zijn gemaakt. Ook zijn daar inschrijfformulieren verkrijgbaar.

Geef een antwoord