In vier dagen van Broek tot Boek – zomercursus

Maak een waardevol boek van versleten kleding

Je verknipt de kleding en verwerkt dit tot papier. Terwijl de kleding door je handen gaat en verandert, wordt je je bewust van de waarde van het materiaal. Tegelijkertijd komen de soms vergeten herinneringen naar boven. Deze verhalen zijn samen met het papier de bouwstenen van een krachtig boek.

In deze cursus inspireren wij en dragen vaardigheden over die gebruikt kunnen worden in andere domeinen, zoals het onderwijs en het welzijnswerk.

Wij bieden u de mogelijkheid om uw eigen boek te laten groeien en uzelf te ontwikkelen. Een boek gemaakt mét en ván uw herinneringen. Na deze zomercursus heeft u uw eigen boek en heeft u ervaring opgedaan om zelf dit project op te kunnen zetten voor een groep of mensen door te verwijzen.

Geschikt voor:
Creatieven
Docenten VO (Nederlands/techniek/burgerschap)
Leerkrachten PO
Groepsleiders en welzijnswerkers
Bibliotheekmedewerkers
Coaches en therapeuten

Inhoud:
Dag 1: Papier maken: we scheppen de basisvellen op A5 formaat van de pulp die van uw kledingstuk is gemalen. Met persoonlijk teksten en ‘frutsels’ gieten we kleinere vellen die voor het boek als ‘tekening’ met het geschepte papier tot één vel worden geperst.

Dag 2: Verschillende herinneringen vangt u in woorden. U schrijft gedichten en korte verhalen.

Dag 3: Een dag vol drukwerkvormen. U maakt stempels van verschillende materialen en maakt kennis met andere drukwerkvormen zoals sjabloon- en looddruk. U bedrukt de handgeschepte vellen papier met de illustraties en geschreven, getypte en geprinte teksten.

Dag 4: Boekbinden: u stelt het boekblok samen, maakt en bekleedt de band en bindt het geheel met de Japanse bindwijze tot uw eigen boek.

Planning zomer 2019:
dinsdag 27 augustus van 10-16u: papier maken
woensdag 28 augustus van 10-16u: schrijven
donderdag 29 augustus van 10-16u: drukwerkvormen
vrijdag 30 van 10-16u: boekbinden en afsluiting

Neem contact met ons op als u een eigen groep wilt samenstellen.

Investering:
€380 incl. materialen & catering

Locatie:
PapierLab Rotterdam, De Kroon, Schiemond 20-22, Rotterdam

Docenten:
Marieke de Hoop van Papiermakerij de Hoop
Carla Scheepe-Belksma van Eigen Wijze Woorden
Marjolein Copius-Peereboom van Marjocopee

Inschrijven:
Voor 6 augustus via de link naar de agenda van PapierLab Rotterdam. Neem na 6 augustus contact op met Marieke (06-24601045) of er nog plek is en gelegenheid om de stof te laten verpulpen!

Let op! Om te zorgen dat de textiel kan worden verpulpt, dien je deze uiterlijk 20 augustus in te leveren of te laten bezorgen in het PapierLab! Uiterlijke inschrijfdatum is 6 augustus. Dan heb je nog voldoende tijd om te stof te prepareren (wassen, spoelen en knippen).

Overnachten:
Op het terrein van de Kroon Rotterdam, waar de cursus plaatsvindt, kan overnacht worden in biijzondere architectonische bedstedes van Culture Campsite.

1 gedachte op “In vier dagen van Broek tot Boek – zomercursus

 1. Judith Hofstee

  Hoi Marieke,
  13 juni hebben wij elkaar ontmoet in Oisterwijk
  Ik ben erg geïnteresseerd in de workshop train de trainer.
  Ik kan echter alleen op woensdagmiddag in de schoolvakanties en na half mei.
  Hebben jullie ook andere data en/of mogelijkheden.
  Groetjes Judith

Geef een antwoord