Kamizool

DSC_7335
Kamizool:
Van oudsher een damesnachthemd. Dit kledingstuk komt oorspronkelijk uit Italie (15de eeuw) en was gemaakt van linnen. Daarna komt het al snel in de mode in Frankrijk (16de eeuw) en is het van katoen. In het Frans heet het camise. Uit Amerika komt later goedkoper katoen, maar krijgen de Amerikanen er geduchte concurrentspositie erbij uit India en Nederlands-Oost Indie.
Rond de 20’er en 30’er jaren maken de Amerikanen een markt inhaalslag met dameshemdjes gemaakt uit aardolieproducten op basis van zogenaamde polymeren. De kleuren uit de roaring twenties spreken nu nog boekdelen (letterlijk): goud, zilver, mintgroen, amber, beige.
De camise is een inspiratiebron voor de Engelsen. Zij komen met de teddy. Ook de Amerikanen komen met een tegenantwoord in de jaren ’50 met de baby-doll. (Er is zelfs een film genaamd “Baby-Doll” waarin dit kledingstuk de hoofdrol speelt).
In de jaren ’70 wordt de kamizool herontdekt, jonge tienermeisjes kopen op de tweedehands markt oude nachthemden uit de 20’er jaren of gaan even bij hun grootmoeder langs om uit hun oude linnenkast te “roven”. Nu wordt de kamizool als bovenjurkje gedragen en mede door popster Madonna waanzinnig populair. Er┬áverschijnen varianten met mouwtjes en gekleurde ruches aan de voor- en achterkant. Ook worden de hemdjes bedrukt of geschilderd met menig popidool. Dan wel verder versierd. De kamizool is een stijlicoon geworden.
IMG_4783
Met dank aan Robert Tau voor dit artikel.

Geef een antwoord