Ode aan mijn Wijk, het Oude Westen 2015

‘Hoe MAAK je een boek nou eigenlijk?’ vragen de kinderen van het Oude Westen zich af. Omringd door heel veel nieuwe en oude boeken kun je je dat gaan afvragen. Ja, ze zitten in de Leeszaal op het Rijnhoutplein. In de meivakantie krijgen deze kinderen antwoord op hun vraag. Ze gaan zelf aan de slag met van Broek tot Boek. In 3 groepen maken ze 3 boeken. 2 ambachtelijk gemaakte boeken met het concept van van Broek tot Boek en één digitaal boek, waarin vooral verslag wordt gelegd hoe dat ambachtelijke boek nu is ontstaan. Dat laatste boek wordt gemaakt door de kinderen van groep 7 en 8. Dat zijn de journalisten. Ze gaan daarvoor op pad, de wijk in. Ze leggen de plaatsen waar ze graag komen vast op foto en in tekst. Van het werk dat de 2 andere groepen kinderen in de Leeszaal doen, maken ze ook een verslag. Al die informatie wordt gebundeld en in boekvorm  digitaal uitgegeven.  Dus ook als je op vakantie bent, kun je er later toch achter komen hoe de kinderen het ambachtelijke boek hebben gemaakt.

We verdelen de kinderen dus in 3 groepen: groep 1 zijn de kinderen uit groep 3 en 4, groep 2, de kinderen uit groep 5 en 6 en de 3e groep, de journalisten zijn de kinderen uit groep 7 en 8.

De hele cursus is 8 lessen die je stap voor stap mee moet doen, omdat we iedere les weer een stukje verder gaan met het boek. We beginnen met het schrijven van verhalen en gedichten. Van oude versleten kleren van de kinderen gaan we papier maken. Wanneer dat papier droog is kunnen we erop gaan drukken met stempels, zelfgemaakte  en al bestaande, we gaan erop schrijven, typen en printen. De laatste twee lessen gebruiken we om de zelfgemaakte en bedrukte bladzijdes te binden tot een echt boek. Het boek is de Ode aan mijn Wijk en zal in de Leeszaal altijd te bekijken zijn.

De lessen worden gegeven op zaterdagmiddag  25 april, weekdagen van 5 t/m 9 mei, en als laatste dag 23 mei. OP 10 juni hebben we een feestelijke presentatie van de boeken.

Als je mee wilt doen kan je je opgeven bij de Leeszaal zelf, het is gratis. Klik voor het programma.

We hopen je te zien in de Leeszaal.

Mocht je het nog niet weten, kom dan op 11 april naar de kennismakingsworkshop. Daar mag iedereen gratis aan meedoen.

 

Geef een antwoord